Kehopositiivisuus

31.12.2020

Kehopositiivisuus ihastuttaa ja vihastuttaa. Blogimerkinnässä avaan omia näkökulmiani aiheeseen sekä median ristiriitaista viestintää asiaan liittyen.

Nordic Fitness Expon kisojen (2019) alla Yle on julkaisi verkkosivuillaan kolme kriittistä näkökulmaa edustavaa artikkelia:

1. Sami Kolamon kolumnin: Kuviteltua ihanteellista vartaloa tavoittelevia ihmisiä yhdistää suorittaminen ja kilpaileminen arvioivista katseista

2. Kysely: Vain joka kolmas suomalainen on tyytyväinen omaan vartaloonsa, muualla Euroopassa peilikuvaan ollaan tyytyväisempiä

3. Muutoksen matkaopas: Kuritatko kehoasi vai kohteletko sitä lempeydellä? - Harva puhuu läheisilleen niin rumasti kuin puhuu omasta kehostaan

Toisaalta Yle julkaisi tutkimuksen, joka herättää huolta suomalaisten terveydestä:

Suomi tuskailee ylipainon kanssa - WHO:n tavoitteiden saavuttaminen näyttää vaikealta. Vain neljännes yli 30-vuotiaista suomalaisista on normaalipainoisia


Samaan aikaan eri yhteyksissä puhutaan kehopositiivisuudesta ja kehoneutraaliudesta usein vastakohtana tai ainakin vastapainona fitnessbuumille, jossa keskitytään (optimaaliseen) vartalonmuokkaukseen. Kävin itsekin viimeksi viime viikolla tällaisen keskustelun, jossa kehopostiivisuus ja fitness asetettiin vastakkain.

Olen myös itse fitnessurheilun edustajana törmännyt mitä erikoisimpiin näkökulmiin lajiani kohtaan ja suoraan sanottuna tullut joskus kohdeltua epäasiallisestikin vain sen takia edustan fitnessurheilua. Toisaalta saan myös parempaa kohtelua ja enemmän ihailua kuin ennen. Fitnessurheilu jakaa mielipiteitä: osa ihastuu ja osa vihastuu - with a passion..


Mitä tästä kaikesta sitten pitäisi oikein ajatella?

Ensinnäkin ainakin julkisuudessa puhe kehosta on hyvin ristiriitaista. Samalla kun media (kuten esimerkiksi yleensä neutraalina pidetty YLE) sättii esteettistä kehoa tavoittelevaa fitnessurheilua ja kannustaa ihmisiä keskittymään muuhun kuin oman kehon tarkkailuun, se julkaisee huolestuttavia uutisia suomalaisten terveyden tilasta ylipainon takia. Mitä siis pitäisi tehdä: halveksia kehosta huolen pitämistä vai huonoja elintapoja?

Toiseksi on mielenkiintoista, miten paljon fitnessurheilu herättää tunteita: myönteisiä ja negatiivisia. Suomessa kilpailulisenssin omaavia urheilijoita on esimerkiksi vuosittain noin 600 kappaletta, mutta silti kyse on yksi näkyvimmistä ja ihmisten mielipiteitä erottavista urheilulajeista Suomessa. Jo pelkästään se osoittaa, että on kyse hyvin mielenkiintoisesta ilmiöstä, johon varmaan liittyy laajempikin polarisaatio ja hämmennys ihmisen kehollisuuden suhteen.

Kolmanneksi kenenkään ei kannattaisi rakentaa itsearvostusta pelkästään jonkin ulkoisen varaan. Olipa sitten kyse omasta kehosta, rahasta, maineesta, muista ihmisistä, läheisistä jne. Itsearvostus löytyy myös lopulta jostain vielä syvemmästä kuin vaikkapa huippuunsa trimmatusta kehosta, vaikka en toki voi kieltää sen vaikuttavan myönteisesti itsearvostukseen. 

Neljänneksi oman haasteensa soppaan tuo myös lääketieteen ja teknologian kehitys, jotka ovat mahdollistaneet ihmisen eliniän pidentämisen. Osa tutkijoista puhuu jo vakavissaan, kuinka lähitulevaisuudessa ihmisen elämää voidaan merkittävästi pidentää (ks. esim. https://lifespanbook.com). Mitä tämä tarkoittaa vaikkapa länsimaisille ihmisille, joita vaivaavat lähinnä elintasoon liittyvät ongelmat, kuten epäterveen ruoan, liikkumattomuuden ja liian vähäisen unen tuomat haitat? Kasvaako ihmisten väliset kuilut vielä isommiksi hyvinvoinnin suhteen?

Viidenneksi ylipainosta ei pitäisi liikaa syyttää yksilöitä. Yhteiskuntamme on nimittäin rakennettu niin, että ylipainoa on paljon vaikeampi välttää kuin aiemmin. Teknologian ja sitä myötä monien arjen toimintojen helpottuminen lähtien kodinhoidosta ja liikkumisesta paikasta toiseen, on selkeästi vähentänyt arkiaktiivisuutta. Lisäksi epäterveet ja maultaan koukuttavat ruoka-aineet ovat yleensä suhteellisen halpoja verrattuna terveelliseen ja laadukkaaseen ruokaan. Lisäksi ne on usein asetettu hyvin esille kaupoissa. 

Lopuksi haluan vielä välittää ehkä sen tärkeimmän viestin, jonka haluan sanoa: 

Maailmassa on vain yksi ainutlaatuinen kaikkine Sinä hyvine puolinesi ja arpinesi. Olet toisin sanoen suoranainen ihme maailmankaikkeuden mittakaavassa! Varjele siis itseäsi ainutlaatuisena ihmisenä! Se on todellista kehopositiivisuutta!